Nieuwsbrief

April 2022

Nieuwsbrief header

Beste lezer,

Hier voor jou ligt de nieuwe nieuwsbrief van vzw Al-arm. In deze editie blikken we terug op onze themawerking ‘de klimaatstem van MIA’ en nodigen we je graag uit voor onze themawerking ‘menswaardig wonen’. Verder staan we stil bij ‘De Kleine Parade’ en het toonmoment op donderdag 12 mei 2022 in CC De Werft in Geel. Dit alles en nog veel meer vind je terug in deze nieuwsbrief.

In onze nieuwsbrief lees je meer over:

  1. In de kijker
  2. Al-arm in beweging
  3. De stem van Al-arm
  4. Warm voor Al-arm
  5. Contactgegevens

We wensen jou veel leesplezier toe.

1. In de kijker

TERUGBLIK THEMAWERKING ‘DE KLIMAATSTEM VAN MIA’

Het voorbije jaar namen we deel aan de themawerking ‘De klimaatstem van MIA’. Samen met de 3 andere verenigingen van SPAAK ( Samen PAraat tegen Armoede in de Kempen) en onder leiding van SAAMO gaven we de microfoon aan mensen in een kwetsbare positie om hun stem te laten horen in het maatschappelijk debat over de klimaattransitie. Naarmate de klimaatverandering evolueert naar een klimaatcrisis, horen we binnen de samenleving meer en luidere stemmen die vragen om actie. Vlaanderen lanceerde daarom ambitieuze klimaatdoelstellingen: de helft minder fossiele brandstoffen in 2030 en geen fossiele brandstoffen meer in 2050.
De klimaattransitie is dus een feit, maar wat betekent dit voor mensen in armoede? Wat hebben zij nodig om mee op de trein te springen van de klimaattransitie? Nog al te vaak heersen er valse overtuigingen dat mensen in armoede niet wakker zouden liggen van het klimaat. Niets is minder waar, deze groep is de eerste die rechtstreeks geconfronteerd worden met de gevolgen van de klimaatcrisis, dit terwijl zij vaak behoren tot de groep met de kleinste ecologische voetafdruk. We focusten ons tijdens deze themawerking op het levensdomein wonen en werkten toe naar een instrumentenmix die een aantal maatregelen weergeeft die bijdragen om betaalbaar en energiezuinig wonen voor mensen in armoede mogelijk te maken. Vervolgens gingen we ook in dialoog met het lokaal beleid. Het volledige werk vind je terug via deze link.

UITNODIGING THEMAWERKING ‘MENSWAARDIG WONEN’

Menswaardig wonen

Wat?

In de themawerking blijven we bij het thema: wonen. Wonen is een belangrijk levensdomein om mensen kansen te geven, om terug hun eigen leven in handen te nemen en uit de armoede te geraken. Tijdens de volgende bijeenkomsten gaan we op zoek naar de betekenis van ‘menswaardig wonen’. Dit is ook het centraal thema van 17 oktober: Wereldverzetdag tegen Armoede.

Wie?

Iedereen die zin heeft om in groep na te denken over menswaardig wonen.

Wanneer?

Elke 2e donderdag van de maand. In de vakanties is er geen themawerking.

Volgende data:

 • Donderdag 21 april van 13 uur tot 16 uur.
 • Donderdag 12 mei van 13 uur tot 16 uur. (onder voorbehoud)
  (Bij voldoende interesse, is het ook mogelijk om op deze dag deel te nemen aan de startdag van het Netwerk tegen Armoede en kennis te maken met andere Verenigingen Waar Armen het Woord Nemen.)
 • Donderdag 9 juni van 13 uur tot 16 uur.

Waar?

Ontmoetingsplek ‘De Welkom’, Pas 255, 2440 Geel.

Interesse of vragen?

Zin om mee te doen, heb je nog vragen,…. Neem contact op met Stefanie op het nummer: 0456/24.99.32 of stuur een mailtje naar al-arm.vzw@hotmail.com.

2. Al-arm in beweging

DE KLEINE PARADE

De Kleine Parade

Vzw Al-arm doet dit jaar weer mee aan ‘De Kleine Parade’, georganiseerd vanuit Thomas More. Het zijn participatieve kunstpraktijken die op een laagdrempelige manier, via kunst, in de brede zin van het woord, uitsluiting bestrijden en welzijn verhogen. Er wordt vertrokken vanuit de krachten, artistieke talenten, verhalen en vragen van mensen met kwetsbaarheden.

Samen met Lore Crauwels gaan we via muziek, expressie en theater werken aan een toonmoment in CC De Werft op donderdag 12 mei. Meer info, ticketverkoop vind je binnenkort terug op de Facebook pagina van ‘De Kleine Parade’ en via de website van CC De Werft bij voorstellingen.

Interesse of vragen?
Laat dan iets weten aan Lieselot op het nummer 0474/28.89.72.

PROGRAMMA MAANDELIJKS INFOMOMENT

‘De Welkom’ is steeds open vanaf 13.00 u. De infomomenten gaan telkens van start om 13.30 u. Nadien voorzien we ruimte om onze eigen ervaringen te delen en/of vragen te stellen.

 • 19 april
  Maak kennis met het nieuwe Wijkgezondheidscentrum.
 • 17 mei
  Aanvullende steun + werking Sociaal Huis Geel
 • 21 juni
  Op het moment van het versturen van deze nieuwsbrief was het thema nog niet gekend.

3. De stem van Al-arm

‘Het verdriet van de opbouwwerker’

Het is niet persé de waarheid dat ik hier schrijf. Ik ben maar een kleine garnaal, die vanuit zijn raam ziet wat er rondom hem gebeurt. Ik heb nooit in de stoel gezeten van de eerste minister, en ook nooit in de koets van de koningin van het Verenigd Koninkrijk (om maar iemand te noemen…)! Wat ik hier bijgevolg schrijf, zijn gewoon de gedachtenspinsels van iemand die tussen het volk staat, en veel in contact komt met mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving. Want er zijn er wel wat. Zonder heel zwartgallig te willen worden, vraag ik mezelf vaak af, of er nog mensen zijn die écht gelukkig zijn.

Toch zijn er dan tegelijkertijd vele dingen en mensen die me een warm gevoel geven. Ja, zeg maar: die mij gelukkig maken. Want als je veel in contact komt met diegenen die moeten vechten om mee te kunnen, kom je automatisch ook in aanraking met een hele enthousiaste soort van mensen: de sociale assistent(e), de maatschappelijk werker of ook wel de opbouwwerker genoemd. Ja ja, ik zie ze regelmatig zoeven van de ene naar de andere plek, van hier naar daar en terug, om alles in orde te brengen voor de mens met tegenspoed. Met heel veel vuur en enthousiasme proberen ze hemel en aarde te verzetten om je locomotief weer mooi op het spoor te krijgen zodat je opnieuw vooruit kunt in het leven, over bergen en door dalen.

En nú dan komt mijn – ietwat kinderlijke – vraag naar boven, en ik zit daar al zo lang mee…: Waarom zit er geen opbouwwerker in de stoel van de eerste minister, of in de koets van …? Ik weet het, een mens mag al eens dromen, maar het is toch een vraag die ik mij regelmatig stel. En tegenwoordig zelfs meer en meer!

Ik heb daar lang over nagedacht, en eigenlijk is het antwoord heel simpel…

Eerst en vooral vraag ik me af of een opbouwwerker dit soort van macht en positie echt nastreeft? Ik denk het niet. Het zou onmiddellijk betekenen dat hij of zij zich niet meer tussen het volk zou kunnen begeven, en het contact verliest met wat er echt leeft tussen de mensen. Een eerste minister heeft niet echt de tijd om te helpen tijdens een voedselbedeling, of het zou voor een mediastunt moeten zijn! De échte opbouwwerker zit niet achter zijn of haar bureau, om te zien of alles goed gaat. Hij of zij opent het raam en roept ‘Ik ben al onderweg!’.

Ik heb eens geprobeerd om mezelf voor te stellen, dat de opbouwwerkers die ik ken eerste minister zouden zijn… Of toch een hogere functie zouden bekleden. Ik vond het eigenlijk eerder grappig, en ik zag ze zuchten en zweten, omdat ze zich in honderden bochten moesten wringen om alle belangengroepen tevreden te stellen (‘ja’ knikken als je eigenlijk ‘nee’ wilt zeggen), om de balans van inkomsten en uitgaven in evenwicht te krijgen met tegelijkertijd accenten die op materiële zaken liggen in plaats van op mensen. Ik zag ze onmiddellijk hun ontslag aanvragen, omdat ze het systeem niet mochten aanpassen zodat iedereen ervan zou kunnen profiteren. Nee nee, beste maatschappelijk werker, de economie moét blijven draaien, en spijtig genoeg glippen zeer veel mensen hierdoor door de mazen van het net…

En juist daarom noemde ik dit gedachtenspinseltje ‘Het verdriet van de opbouwwerker’… Want terwijl onze maatschappij met enorme vaart doorbuldert, lijkt het wel alsof onze gedreven helpers enkel kunnen dweilen met de kraan open. Terwijl onze eerste ministers, koningen en presidenten ‘ja’ blijven knikken naar iedereen die ‘belangrijk’ is, blijven onze fundamenten onveranderd. Zij hebben al jarenlang geen contact meer met wat er echt leeft onder de bevolking, en in plaats van iets structureel te veranderen, kleven ze enkel pleisters op de wonden die ze zelf veroorzaken. Onze opbouwwerker is zo’n pleistertje. Maar zijn of haar aanklacht brengt geen verandering teweeg. Om een ‘ja’ te krijgen van onze beleidsmensen, moet je immers veel belangrijker zijn dan dat…

Het is maar waar je je accenten legt.

4. Warm voor Al-arm

LEOCLUB ZUIDERKEMPEN MOL-GEEL

Leoclub Zuiderkempen Mol-Geel

De Leoclub Zuiderkempen ondersteunt ons al enkele jaren. Vzw Al-arm krijgt jaarlijks de mogelijkheid om een project in te dienen die zij dan financieel ondersteunen. Zo hebben wij al enkele jaren op rij duurzame materialen kunnen aankopen in functie van onze nieuwe locatie: spelmateriaal, een bakfiets, vormingsmateriaal. Dit jaar hebben ze een bedrag van 1500 euro goedgekeurd dat zal gaan naar de inrichting van onze tuin: spel- en vormingsmateriaal en inkleding. We willen Leoclub Zuiderkempen heel hard bedanken voor hun terugkerend engagement.

RENOTEC

Renotec

Renotec is een Geels bouwbedrijf. Group Renotec restaureert en renoveert gebouwen, monumenten en kunstwerken. Na enkele zeer aangename kennismakingsgesprekken heeft Renotec mee nagedacht wat ze konden betekenen voor vzw Al-arm. Na een plaatsbezoek op onze nieuwe locatie hebben ze beslist om voor ons de vergaderzaal op te waarderen, te werken aan een degelijk rolstoelpad in de tuin en ook een wand te plaatsen op de bovenverdieping om de tocht tegen te gaan. Deze werken worden allemaal nog ingepland. We zijn Renotec zeer dankbaar voor hun engagementen in het opwaarderen van de nieuwe locatie.

FIFTY-ONE CLUB GEEL

51 Club Geel

Vzw Al-arm werd in september 2021 uitgenodigd als gastspreker op een samenkomst van de Fifty One Club in Geel. We werden warm onthaald. Na een korte vorming over de armoedeproblematiek en de ervaringen hierrond heeft de serviceclub beslist ons te ondersteunen. Dankzij de steun van enkele leden hebben wij nu boekhoudkundig advies, ondersteuning in het opwaarderen van de toegankelijkheid van het gebouw en een extra financiële steun. We willen hen hartelijk bedanken voor hun warm langdurig engagement.

5. Contactgegevens

ONTMOETINGSPLEK ‘DE WELKOM’

Logo De Welkom

Geopend elke dinsdag van 13.00 u. – 16.00 u.

Adres:

‘De Welkom’
Pas 255
2440 Geel

VZW AL-ARM

–> Heb je een vraag over onze vereniging?
–> Wil je deelnemen aan een activiteit?
–> Wil je ons financieel steunen?

Mail ons: al-arm.vzw@hotmail.com

Bezoek onze site: https://www.vzwal-arm.be

Bel ons:

Stefanie

Stefanie

0456/24.99.32

Lieselot

Lieselot

0474/28.89.72

Adres:
Vzw Al-arm
Pas 255
2440 Geel

Facebook: vzw Al-arm Geel
Nieuwsbrief: Ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.
–> Wat moet je hiervoor doen?

 • Ga naar de website: www.vzwal-arm.be.
 • Vul je voornaam, familienaam en email in. Om je te abonneren dien je ook akkoord te gaan met het privacybeleid.
 • Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail van vzw Al-arm.

–> Wanneer je moeilijk of geen toegang hebt tot internet, ontvang je de nieuwsbrief in de brievenbus.

BEREIKBAARHEID

–> Met het openbaar vervoer:

 • Lijnen 490, 299, 19, 302, 84, 20, 380 afstaphalte Geel Markt + wandeling van 20 minuten.
 • Lijn 492 afstaphalte Dr. Sanodreef + wandeling van enkele minuten
 • Lijn 510 afstaphalte Dr. Sanodreef + wandeling van enkele minuten.
 • Lijn 306 afstaphalte Waterstraat + wandeling van 10 minuten.
 • Lijn 15b afstaphalte Elsum Valkenborch + wandeling van 20 minuten.

Nieuws! Er is nu op enkele meters van De Welkom/vzw Al-arm een afstaphalte van de Lijn. Deze wordt bediend door de lijnen 510 en 492.

–> Met de auto: parkeren is mogelijk in de straten Pas en Dr. Peetersstraat. Let op! Bepaalde straten of         delen van straten kan betalend of met parkeerkaart zijn.

–> Met de fiets en te voet ook makkelijk te bereiken.

 • Hoek Pas met Dr. Peetersstraat, Oud Vredegerecht.