Nieuwsbrief

Januari 2022

Nieuwsbrief header

Beste lezer,

Wij wensen jou een fantastisch 2022! Een goede gezondheid, veel liefde, vriendschappen en geluk.

Ook in dit nieuwe jaar brengen we je graag onze nieuwsbrief. In deze editie vind je meer informatie over de infomomenten die georganiseerd worden in ‘De Welkom’, maar ook de opstart van onze themawerking. Verder is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan enkele sociaal artistieke projecten: ‘De Kleine Parade’ en het koor van vzw Al-arm. We staan ook even stil bij een getuigenis over het steeds duurder worden van het leven.

In onze nieuwsbrief lees je meer over:

    1. In de kijker
    2. Al-arm in beweging
    3. De stem van Al-arm
    4. Warm voor Al-arm
    5. Contactgegevens

We wensen jou veel leesplezier toe.

1. In de kijker

THEMAWERKING

Gelijkheid is geen wens,
Wel een grondrecht van iedere mens.

Groeien naar een gelijkwaardige samenleving voor iedereen kan alleen als onze beleidsmakers bewust worden van de impact van armoede op het dagdagelijkse leven van mensen in armoede.
Een enorme opdracht waarmee vzw Al-arm in 2022 verder aan de slag gaat. Een opdracht die enkel kan lukken als we onze krachten bundelen.

Laat je stem horen

Heb jij:

  • Een kritische geest?
  • Ervaring met de dagdagelijkse strijd die een leven in armoede van je vraagt?
  • Een groot hart voor iedereen?
  • Een geloof dat het anders kan?

Dan is de themawerking iets voor jou!

Wat?

We kiezen 1 thema. Met dit thema gaan we aan de slag:

  • We delen eigen ervaringen.
  • We pluizen uit hoe het komt dat sommigen uit de boot vallen.
  • We gaan op zoek naar oplossingen.
  • We gaan in gesprek met anderen.
  • We gaan in gesprek met het lokaal beleid.

Wanneer?

Elke 2de donderdag van de maand: 10 februari ’22, 10 maart ’22, 21 april ’22, 12 mei ’22 en 9 juni ’22. Latere data worden nog meegedeeld.
Telkens van 13.00 u. tot 16.00 u.
Je kan op elk moment aansluiten bij de themawerking.

Waar?

Ontmoetingsplek ‘De Welkom’, Pas 255, 2440 Geel.

Interesse of vragen?

Neem dan contact op met Stefanie op het nummer: 0456/24.99.32

KOOR ‘VERWANTE STEMMEN’

Wat?

Het koor is een mix van jong en oud, waarbij iedereen welkom is om mee te komen zingen. Je hoeft geen ervaring te hebben met zang of muziekinstrumenten. Het Al-armkoor wil hun stem inzetten tegen armoede en uitsluiting.

Waar?

People On Stage, Stationsstraat 58, 2440 Geel.

Wanneer?

Elke laatste donderdag van de maand.
De eerste bijeenkomst is op donderdag 24 februari 2022.
De koorrepetitie start om 19.00 u, maar je bent alvast welkom vanaf 18.30u.

Deelname: gratis.

Ben je er graag bij of heb je vragen?

Laat dan iets weten aan Lieselot op het nummer: 0474/28.89.72.

‘DE KLEINE PARADE’

Wat?

Vzw Al-arm neemt jaarlijks, in samenwerking met Ligo Geel, deel aan De Kleine Parade. De Kleine Parade is een sociaal artistiek project vanuit Hogeschool Thomas More Geel, waarbij deelnemers podiumkansen krijgen voor hun artistieke talenten.

Wanneer?

De Kleine Parade start op in februari en zal wekelijks plaatsvinden op vrijdagnamiddag.

Deelname: gratis.

Ben je er graag bij of heb je vragen?

Laat dan iets weten aan Lieselot op het nummer: 0474/28.89.72.

ONZE ONLINE KALENDER

Kalender

Volg onze activiteiten op de voet

Onze kalender is helemaal up-to-date! Kom regelmatig een kijkje nemen, en blijf volledig op de hoogte van onze Ontmoetingen, Themawerking, ‘De Kleine Parade’, het Al-armkoor en zoveel meer …

2. Al-arm in beweging

ONTMOETINGSPLEK ‘DE WELKOM’

Sinds 26 oktober 2021 is vzw Al-arm opgestart met een wekelijks ontmoetingsmoment op dinsdag van 13.00  u. tot 16.00 u.

‘De Welkom’ is een ontmoetingsplek voor en door mensen. Zo zijn we de voorbije openingsmomenten gaan kijken naar wat we belangrijk vinden in een ontmoetingsplek en naar wat het betekent om je ergens welkom te voelen. Dit hebben we verwerkt tot een huishoudreglement.

Ook besloten we om maandelijks een gratis en toegankelijk infomoment te organiseren. Het belang van juiste en duidelijke informatie is onmiskenbaar om volwaardig te kunnen deelnemen aan onze samenleving.

Heb je zelf zin om op een dinsdagnamiddag te komen? Dat kan!

Je kan in ‘De Welkom’:

  • Van een goedkope tas koffie of thee genieten.
  • Nieuwe mensen leren kennen.
  • Een spelletje spelen.
  • De krant lezen.
  • Je eigen zegje doen.
  • Maandelijks een infomoment volgen (zie programma)

Jammer genoeg hebben we in december even de deuren moeten sluiten door de corona-epidemie.

Maar… dat betekent uiteraard niet dat we stilgezeten hebben. We stellen jullie met enige trots het logo van ‘De Welkom’ voor:

Logo De Welkom

De foto van het hart is gemaakt op 17 oktober 2021, Werelddag van verzet tegen Armoede. Alle deelnemers van deze dag vormden samen een hart als verzet tegen armoede.

Vaste gezichten binnen ‘De Welkom’ zijn Lien en Stefanie. We stellen hen graag even aan jullie voor:

Lien, Ligo

“Hallo, mijn naam is Lien en ik werk als lesgever bij Ligo, Centra voor Basiseducatie.

Ik werk samen met verschillende organisaties rond alles wat met ‘leren’ te maken heeft, met de bedoeling op maat gemaakte cursussen of workshops te organiseren.

Om te weten te komen welke thema’s en onderwerpen belangrijk en nuttig zijn, ben ik regelmatig in de organisaties aanwezig om een babbeltje te doen, om mee te vergaderen en verder kennis te maken.”

Stefanie

“Hallo, mijn naam is Stefanie en ik werk voor vzw Al-arm.

Ik geloof in de kracht van elk individu en ik geniet er enorm van om samen te bouwen aan een wereld waar iedereen meetelt. ‘De Welkom’ is hiervan een mooi voorbeeld. Ik nodig je van harte uit om mee te komen genieten van de fijne energie tijdens ons wekelijks ontmoetingsmoment op dinsdag.

Heb je vragen? Lijkt de drempel je te hoog? Geef me dan gerust een seintje op het nummer 0456/24.99.32, en samen komen we er wel uit.”

PROGRAMMA MAANDELIJKS INFOMOMENT

‘De Welkom’ is steeds open vanaf 13.00 u. De infomomenten gaan telkens van start om 13.30 u. Nadien voorzien we ruimte om onze eigen ervaringen te delen en/of vragen te stellen.

  • 8 februari: ‘Energiesnoeiers’
    Elektriciteit is geen luxe, maar een basisbehoefte. Toch swingen de prijzen de pan uit, terwijl onze portemonnee niet aandikt. Vandaag laten we Raf en zijn collega aan het woord. Zij zijn ‘energiesnoeiers’. Energiesnoeiers helpen je om energie te besparen. Dit doen ze onder andere door het uitvoeren van een gratis energiescan, of door kleine ingrepen uit te voeren bij je thuis. Maak vandaag kennis met het volledige aanbod van de energiesnoeiers.
  • 8 maart: ‘Netwerk tegen Armoede’
    Vzw Al-arm is een erkende ‘Vereniging Waar Armen Het Woord Nemen’ (de afkorting is VWAHWN). Dit betekent dat wij erkend zijn door de overheid en hierdoor centjes krijgen om onze werking uit te bouwen. Dit betekent ook dat wij een opdracht hebben die wij jaarlijks moeten verantwoorden voor de overheid. In Vlaanderen zijn er in totaal 57 ‘Verenigingen Waar Armen Het Woord Nemen’. Deze zijn allen verenigd onder het ‘Netwerk tegen Armoede’. Els D’hooghe werkt voor het ‘Netwerk tegen Armoede’ en legt ons vandaag uit wat het ‘Netwerk tegen Armoede’ doet en welke opdracht een VWAHWN heeft. Een must follow voor iedereen met een gezonde geest die vindt dat armoede anno 2022 totaal onaanvaardbaar is!

3. De stem van Al-arm

Getuigenis: ‘Het leven is duur’

De maatschappij wordt duurder en duurder en als alleenstaande ouder met kinderen is dat niet altijd evident. Er wordt van je verwacht dat je internet hebt, een laptop voor hun schoolwerk … en uiteraard willen de kinderen ook al het leuke en nieuwe speelgoed dat op tv gepromoot wordt en wat de vriendjes/vriendinnetjes hebben. Er wordt verwacht dat je mee kan doen, maar het is niet zo dat je altijd geholpen wordt, neen, je moet het eigenlijk zelf doen; zelf uitzoeken waar je informatie krijgt, hoe je kunt besparen, kom ik nog rond deze maand …?

Hieronder zijn de zaken hoe ik al bespaar, het kan zijn dat er nog heel veel andere dingen zijn die je kan doen, maar dit kan al helpen.

Elektriciteit:

  • Mijn smartphone, herlaadbare batterijen, laptop en andere elektrische apparaten worden enkel na 22.00 u. Opgeladen (daltarief) of in de auto, tenzij in het weekend. Als ze opgeladen zijn, worden ze dadelijk uitgetrokken, want anders blijf je elektriciteit gebruiken. Als ik weet hoeveel uur ze exact moeten opladen plaats ik er een timer tussen.
  • Elektrische apparaten, zoals een vaatwasser, worden enkel na 22.00 u. (daltarief) gebruikt, tenzij in het weekend.
  • Ben je niet meer in een kamer, dan moet het licht uitgedaan worden.
  • Is het nog licht genoeg buiten, dan gebruiken we het binnenkomende licht. Enkel als het echt donker bewolkt is of het begint te schemeren, of als het donker is mogen de lichten aan.
  • De tv en alles wat mogelijk is, wordt volledig uitgezet zodat er geen lampjes meer blijven branden. Hier staan stopcontacten tussen die je aan en uit kan zetten.
  • De tv heeft bepaalde uren dat die werkt en lange films zijn meestal voor in het weekend, want dan is het daltarief.
  • Spaghetti, rijst, vlees … worden geregeld ineens voor 2 maaltijden gekookt, dat is voordeliger en grotere porties worden ingevroren. Ook brood wordt met delen ingevroren en uitgehaald.
  • Om elektriciteit te besparen bij het opwarmen van de boiler, douch ik zelf na 22.00 u. ’s avonds.

Verwarming:

  • De verwarming staat bij mij thuis in de winter meestal op 18 graden, maximaal op 20 en de kinderen/wij hebben het warm. Ze zijn dat ook zo gewoon en de overgang naar buiten is dan ook minder erg. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe hard het vriest, of er iemand ziek is …
  • Mijn thermostaat staat geprogrammeerd op wanneer de kinderen thuis zijn. Zijn ze er niet, dan doe ik overdag warmere kledij aan zodat die dan niet op moet staan en bij laat opblijven, neem ik een extra deken.
  • Deuren worden steeds dichtgedaan, tenzij ik zeg dat het niet mag.

Water:

  • Bij ons staat de boiler in de garage en moet het water een hele weg afleggen voor deze in de badkamer aan de douche is, daarom wordt het water in een emmer opgevangen tot het warm wordt. Dit water wordt dan later gebruikt om het toilet door te spoelen, te poetsen …
  • Moet je met meerderen naar het toilet voor een kleine boodschap, dan trekt alleen de laatste door. Zo bespaar je op veel liters water.
  • Tijdens het handen wassen, zet je de kraan uit als je je handen inzeept.
  • In de douche, staat de kraan ook af als je de haren en je lichaam inzeept. Er wordt ook efficiënt kort gedoucht en geen half uur.
  • Als er afgewassen moet worden, wordt het in een kom gedaan en niet in de afwasbak, zo wordt er minder water gebruikt.
  • Buiten hebben we een regenton en dat water wordt gebruikt om in de zomer de planten water te geven en waterspelletjes te doen.

Activiteiten buitenshuis:

Bij activiteiten en uitstappen nemen wij zelf eten en drank mee en als we ergens gaan eten, dan is het meestal met promo’s of neem ik zelf deels wat mee.

  • Cinema: zelf drank, chips meenemen in een rugzakje/handtas.
  • Ook doen ze bij de Dienst Gelijke Kansen elk jaar 2 groepsuitstappen of plannen ze eens een weekend en dat is dan ook interessant omdat er een maximum bedrag op staat en je hele gezin echt kan genieten.
  • Ik kijk ook steeds rond om leuke activiteiten te vinden die niets kosten, zoals in de zomer de openluchtconcerten op vrijdagavond in het Jeugdcentrum ‘De Vonk’ in Geel, binnen- en buitenspeeldagen … en die zijn altijd heel leuk. Zo zijn er nog andere dingen te vinden die door andere organisaties georganiseerd worden. Facebook is daar een heel handig hulpmiddel bij om leuke evenementen te vinden.

Eten en uiteten:

  • Via apps op mijn smartphone: vb. McDonalds, want ik ken geen enkel kind waarvoor het niet eens leuk is om daar ook eens iets van te krijgen.
  • Lunch Garden: ik heb zelf spa waterflessen bij met kraantjeswater van thuis in. Dat bespaart op de prijs van drank en voor mijn zoontje betaal ik geen menu. De frietjes mag je altijd bijhalen en ik deel met mijn menu.
  • Er worden ook praatcafés en/of leuke activiteiten voorzien in den Alleman en daar kan je dan een drankje en chips krijgen aan 0,50 €, dus daar kan je dan eens met de kinderen of zelf, onder de schooluren, op café gaan.
  • Elke week is er 1 à 2 dagen waarin we alles restjes van de voorbije week opeten zodat we niets weg moeten gooien.
  • Je kan een pakket bij de app ‘too good to go’ bestellen, maar het nadeel is dat je nooit weet wat je krijgt.
  • De reclamefolders in het oog houden, de witte producten van de winkel gebruiken en de familiepakketten kopen waarbij er een deel in de diepvries beland. Het is zo dat als je meer inkoopt, het goedkoper is. Dat doe ik geregeld met mijn familie en dan kan je besparen.

Andere besparingen:

  • Verjaardagsfeestjes worden thuis en in een buitenspeeltuin om de hoek gevierd met eigen drank, hotdogs … Zo kost het veel minder dan bijvoorbeeld een binnenspeeltuin en kunnen mijn kinderen veel meer vriendjes/vriendinnetjes uitnodigen.
  • Met materiaal wordt zuinig omgesprongen zodat het jaren mee kan, zo spelen zij ook nog verder met mijn speelgoed van vroeger.
  • Is er iets stuk, dan wordt er eerst gekeken of het niet op de één of andere manier hersteld kan worden in plaats van iets nieuws aan te kopen.
  • Ik gebruik ook heel veel materiaal dat andere mensen wegdoen, zoals bijvoorbeeld de vinyl die in mijn living ligt. Die komt uit een appartement dat ze gingen renoveren. Het is dan wel in 2 stukken en je ziet het wel op sommige plaatsen dat het niet nieuw is, maar het is beter en warmer dan de oude glastegelvloer die er onder ligt.
  • Ook hout … om schabben te maken … (het ziet er dan misschien niet altijd zonder krassen uit, maar het is bruikbaar).
  • Eigenlijk helpt mijn dochter me onbewust ook met sparen, want zij kiest geen roze/paarse zaken, maar eerder kleuren die ook voor een jongen kunnen, zoals blauw … Zo heeft ze al 2 keer op rij een fiets gekozen met oranje en zwart.
  • Besparingen gebeuren ook met de goedheid van anderen, want ik krijg van vriendinnen ook kleding en beddengoed aangeboden en dat helpt ook in het budget.
  • Als het kan, gaan we met de fiets in plaats van met de auto, ook het openbaar vervoer gebruiken we wel eens.
  • In de tuin heb ik een compostbak staan zodat ik de GFT vuilbak niet meer moet betalen.

Feestdagen, cadeaus:

  • Cadeaus koop ik in de solden, met promo’s onder het jaar of op 2dehands.be en dan verdwijnen die in de kast tot het moment voor dat cadeau daar is.
  • Ook winkel ik bij MIN (‘Mensen In Nood’). Zij hebben een kledingwinkel. Ik zit ook op facebook in groepen waar ze speelgoed, kleding en (huishoudelijk)materiaal verkopen voor weinig geld.
  • Kopen op een tweedehandsbeurs.

Extra verdienen voor de (kinder)spaarpot:

  • Zingen op oudjaar van deur tot deur en bij 3 koningen: leuke traditie die behouden wordt en ook fijn voor de kinderen en ze verdienen er iets mee voor als ze groter zijn.
  • Speelgoed … waar ze te groot voor zijn, wordt verkocht en er wordt nieuw materiaal mee gekocht of het gaat naar de kinderspaarpot.
  • Verkopen op de tweedehandsbeurs.

4. Warm voor Al-arm

VERSLAG 17/10/2021: ‘WERELDDAG VAN VERZET TEGEN ARMOEDE’

1710

De ‘Wereldverzetdag Tegen Armoede’ vindt elk jaar plaats op 17 oktober. Dit jaar was 17 oktober een zondag en hiervan hebben we dankbaar gebruik gemaakt. Zo organiseerden we een heus evenement gekoppeld aan de opening van onze nieuwe locatie.
De dag zelf kon je genieten van het Al-armkoor, infostandjes van Al-arm en Arktos, een muzikale optocht, optreden van de Centrumharmonie Geel, reuzenvlaggenslingers,.…
Maar je kon vooral genieten van een fijn samenzijn, van spontane ontmoetingen tussen mensen die het allemaal eens zijn over één ding: armoede is een onrecht!
Vanuit het ‘Netwerk Tegen Armoede’ wordt er steeds een centraal thema gekozen, dewelke in alle 57 ‘Verenigingen Waar Armen Het Woord Nemen’, op deze dag in de kijker gezet wordt. Het centraal thema van 2021 was: volwaardige deelname van mensen in armoede aan de samenleving. Met dit thema zijn we aan de slag gegaan met een enthousiaste werkgroep.

We stonden stil bij wat ‘erbij horen’ betekent, deelden onze ervaringen over uitsluiting en kwetsbaarheid en goten deze in een tentoonstelling en een brief.

Deze brief lazen we voor op 17 oktober aan de burgemeester en schepen van sociaal beleid:

Kortom, het was een sterkte editie dankzij de gedrevenheid, inzet, openheid van alle medewerkers en aanwezigen.

5. Contactgegevens

ONTMOETINGSPLEK ‘DE WELKOM’

Logo De Welkom

Geopend elke dinsdag (vanaf 4 januari 2022) van 13.00 u. – 16.00 u.

Adres:

‘De Welkom’
Pas 255
2440 Geel

VZW AL-ARM

     –> Heb je een vraag over onze vereniging?
     –> Wil je deelnemen aan een activiteit?
     –> Wil je ons financieel steunen?

Mail ons: al-arm.vzw@hotmail.com

Bezoek onze site: https://www.vzwal-arm.be

Bel ons:

Stefanie

Stefanie

0456/24.99.32

Lieselot

Lieselot

0474/28.89.72

Adres:
Vzw Al-arm
Pas 255
2440 Geel

Facebook: vzw Al-arm Geel
Nieuwsbrief: Ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.
–> Wat moet je hiervoor doen?

  • Ga naar de website: www.vzwal-arm.be.
  • Vul je voornaam, familienaam en email in. Om je te abonneren dien je ook akkoord te gaan met het privacybeleid.
  • Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail van vzw Al-arm.

–> Wanneer je moeilijk of geen toegang hebt tot internet, ontvang je de nieuwsbrief in de brievenbus.

BEREIKBAARHEID

–> Met het openbaar vervoer:

  • Lijnen 490, 299, 19, 302, 84, 20, 380 afstaphalte Geel Markt + wandeling van 20 minuten.
  • Lijn 492 afstaphalte Dr. Sanodreef + wandeling van enkele minuten
  • Lijn 510 afstaphalte Dr. Sanodreef + wandeling van enkele minuten.
  • Lijn 306 afstaphalte Waterstraat + wandeling van 10 minuten.
  • Lijn 15b afstaphalte Elsum Valkenborch + wandeling van 20 minuten.

Nieuws! Er is nu op enkele meters van De Welkom/vzw Al-arm een afstaphalte van de Lijn. Deze wordt bediend door de lijnen 510 en 492.

–> Met de auto: parkeren is mogelijk in de straten Pas en Dr. Peetersstraat. Let op! Bepaalde straten of         delen van straten kan betalend of met parkeerkaart zijn.

–> Met de fiets en te voet ook makkelijk te bereiken.

  • Hoek Pas met Dr. Peetersstraat, Oud Vredegerecht.