De stem van de armoede

Armoede heeft een gezicht, een stem, een verhaal

Getuigenissen

In kader van de wereldweek van verzet tegen armoede delen wij graag: getuigenissen, beelden en een lied over armoede

Armoede heeft een gezicht, een stem, een verhaal en we moeten deze laten horen. De impact van armoede op het zijn van mensen is te groot.

Verdriet

Getuigenis

Getuigenis over armoede op school

 

Ik ben een leerkracht in het BUSO in Antwerpen. Op onze school komen we veel in aanraking met armoede. Er is ook een armoedewerking in onze organisatie. Deze begeleiden en helpen de ouders waar nodig zodat ze eventueel zicht krijgen op een iets betere financiële situatie.
Wat wij als leerkrachten voor deze leerlingen kunnen doen:
In het begin van het schooljaar bieden we deze tweedehands werkpakken en werkschoenen aan. Op deze manier komt dit al niet op hun schoolrekening. Ook wanneer we merken dat de leerling bv. In de winter geen jas heeft, gaan we met de leerling naar Het Leger Des Heils in Antwerpen. Hier kunnen we tegen heel democratische prijzen van 1 of 2 euro vaak goede kledingstukken voor de leerlingen kopen. Onze armoedewerking komt hier financieel in tussen.

Ook zien we vaak leerlingen die ’s middags geen eten bij hebben. Heel dikwijls hebben ze ’s morgens ook niets gegeten. Voor de corona kregen de leerlingen steeds gratis soep ter beschikking die door de leerlingen bereid werd. Door de ganse crisis kan dit niet coronaproof georganiseerd worden. Dus merken we nu dat leerlingen vaak een ganse dag niet eten. De leerlingen waarvan we weten dat ze nooit geen eten bij hebben krijgen een lunchpakket aangeboden. Vaak is het thuis een uitzichtloze situatie en is er geen budget om iedere dag voor brood te zorgen.

School
Zorgen

Getuigenis

Getuigenis van armoede op school

 

Ik ben leerkracht in het BUSO in Antwerpen. Om de twee schooljaren gaan de leerlingen op meerdaagse. Voor vele van de ouders is dit financieel onhaalbaar. Voor de ouders waarvan we weten dat ze ook via een spaarplan niet de nodige centen bij elkaar krijgen, daar komt ook onze armoedewerking in tussen. Zij betalen dan voor deze leerlingen de meerdaagse, zodat ze ook samen met de andere leerlingen mee op stap kunnen.

Getuigenis

Getuigenis van een leerling in BUSO Antwerpen

 

Hoi ik ben een leerling in het Buso. Ik heb ook nog een oudere zus die een vriend heeft en 2 kinderen. Mijn papa rijdt met de vrachtwagen, mijn mama sukkelt al jaren met haar gezondheid en kan dus niet gaan werken, ze heeft ook geen recht op een uitkering. Wij huurden al jaren op ’t Kiel een appartementje in de Abdijstraat. Onze huisbaas heeft vorig jaar beslist dat we eruit moeten. Nu moesten mijn mama en papa op zoek naar een ander appartementje. Deze zoektocht was niet eenvoudig, we wilden in dezelfde buurt blijven en het OCMW had voor ons geen beschikbaar appartement. Uiteindelijk hadden we een klein huurappartement gevonden wat we net zouden kunnen betalen iedere maand. Het contract was getekend en we zouden 1 juli 2020 in het nieuwe appartement kunnen. Dit kwam goed uit want we moesten op 30 juni 2020 uit het vorige appartement zijn. Maar een week voor we wilden verhuizen naar het nieuwe appartement kregen we melding dat de vorige huurder er nog niet uit was en onbereikbaar was. De eigenaar van het nieuwe appartement had een snel procedure opgestart om de vorige huurder uit zijn appartement te krijgen. Zolang de procedure niet afgerond was konden we niet verhuizen. Wij konden er dus nog niet in. Daar stonden we dan…. Tenslotte hebben we een opslagloods moeten huren om al onze inboedel te stockeren…. Tot we in het nieuwe appartement konden. We zijn voorlopig ook bij mijn zus gaan logeren, wat niet evident was, maar door onze financiële situatie konden we niet anders….
Onze financiële situatie was al niet goed en nu houden we aan heel deze miserie een enorme kater over. Er is amper geld over om voldoende eten voor ons 3 te kunnen kopen. Ook mag ik dit schooljaar geen SNS meer doen omdat dit financieel niet meer haalbaar is….
Ons vooruitzicht is nu dat we misschien in november kunnen verhuizen, maar de financiële put die er gemaakt is zal misschien over enkele jaren gedicht zijn, of misschien dragen we deze voorgoed mee

Getuigenis

Getuigenis van een dakloze te Antwerpen die me wou te woord staan

 

Toen ik op het Astridplein aan het wandelen was na mijn getuigenissen in een school kwam ik een dakloze tegen die met een blikken pot om een euro vroeg. Ik heb me even naast deze man gezet en ben met hem beginnen praten. Renzo was zijn naam. Hij vertelde me de manier waarop hij in deze uitzichtloze situatie terecht was gekomen:
Hij was vroeger gelukkig getrouwd en hij heeft samen met zijn ex een volwassen zoon en dochter. Renzo vertelde dat het allemaal zijn eigen stomme schuld is, hij was vreemdgegaan…. Zijn ex-partner had dit ontdekt en Renzo zijn koffer stond op een avond netjes op de stoep na zijn werk. Hij kon zijn eigen woning niet meer in, alle sloten waren vervangen. Heel de situatie is verder geëscaleerd, de vrouw had ook alle rekeningen geplunderd, een vechtscheiding, Ook zijn kinderen willen niets meer met hun vader te maken hebben. Renzo is dan aan de drank geraakt…Om zijn miserie te verdrinken. Hij is dan ook zijn werk kwijtgeraakt omwille van zijn drankprobleem. Ook financieel houdt hij niets over, zijn ex is met alles ervandoor…. Renzo heeft er zich bij neergelegd …
Renzo verteld dat hij terug vooruit wil in het leven, gaan werken, appartementje huren, en een hond wil als goede kameraad. Alleen is het moeilijk om terug een leven op te bouwen al je dakloos bent en geen domicilieadres hebt of een bankrekeningnummer.
Ik geef Renzo een warme maaltijd en een bekertje koffie en noteer ik voor hem de bevoegde instanties waar hij naartoe moet gaan om geholpen te worden. Renzo was blij dat iemand zich om hem bekommerde en een beetje hulp aanbood.

Nog meer Getuigenissen

Achter elk vakje, schuilt een getuigenis

Gerda

37 jaar

Markt

Karel

Mieke

Abdul

RVA

Woensdag
namiddag

An

Afgestudeerd

Fabrice

Lucienne

Rekening

Alex

Bezorgdheden

Kurt

17 oktober 2020: creatief tegen armoede

Leerlingen middenschool Go Geel

17/10

People On Stage

Gedichten

Armoede

Drukt je neer
De armen blijven binnen
Ze rekenen en tellen
Bergen hun plannen op

Ze zitten min of meer in de kou
Zetten de tering naar de snering
Zelden kan er een extraatje af
Ze zien hoe de beter bedeelde leven
Worden er treurig van

De rijken gaan gewoon op stap
Ze reizen en verteren
Kopen veel van wat hun hartje lust
Al maakt geld niet gelukkig
Het zou toch gemakkelijker zijn

H.V.H

Verdriet

Verspilling

Je ziet het allemaal gebeuren,
Het eten dat verspild en weggegooid wordt
En je denkt aan al die arme kinderen
Hier en in vreemde landen
Ze smeken om het kruimeltje brood
Dat hier zo achteloos weggesmeten wordt

Mijn geest is woedend, kan het niet verstaan
Mijn hart wordt heel verdrietig en schreit een traan
Jullie met je luxehonger
Begrijp je het dan niet
Dat wat je hier hebt weggegooid
Ergens… een kind kan redden van de hongersdood

H.V.H

Goed gevoel

Bijleren
Proberen
Met weinig veel doen
Zoals vroeger
Vermaken
Herstellen
Een 2de leven geven

Koken
Zelf doen
Kruiden kweken op terras of tuin
Prijzen vergelijken
Op het zaterdagse metteke
Het loont zeker de moeite

Op het einde van de maand
Meer vinden in je portemonnee
Of op de bank
Misschien schiet er dan wel
Eens iets leuk over
Of borrelt er vanbinnen
Trots en een goed gevoel
Om hetgeen je zelf kon doen

H.V.H

Armoede

Krijgen, een magisch woord
Voor wie al veel heeft
En nog meer wil krijgen

Vernederend voor mensen
Met minder kansen, geluk of tegenslag

Als ik kon toveren
Zou er voor ieder een menswaardig inkomen zijn
Zonder te moeten bedelen
Of zich schuldig te voelen
Geen angst meer voor allerhande prijsverhogingen
Geen potjes of enveloppen meer
Niet bij het O.C.M.W en niet thuis

Niet meer aanzien worden als een bedreiging
Van de welvaart van andere
Niet meer moe zijn van uit te zoeken
Wat je rechten en plichten zijn

Ik weet het
Het is niet realistisch
Of wel?

H.V.H

Schreeuw