Nieuwsbrief

April 2024

Nieuwsbrief header

Beste lezer,

Het is een tijdje geleden dat we nog in jullie mailbox zaten, maar bij vzw Al-arm hebben we in tussentijd niet stilgezeten!

In deze nieuwsbrief laten we jullie kennismaken met onze nieuwe groepsmedewerker Sophie!

Momenteel zijn we reeds in april, wat betekent dat we volop bezig zijn met de nieuwe editie van ‘De Kleine Parade’. Op donderdag 16 mei e.k. gaat het toonmoment door in CC De Werft.

Ondertussen werd ook ons project ‘Digitalisering’ opgestart en verder uitgebouwd met enkele infosessies. Ook het BONGO-project is uit de startblokken gegaan: hiermee richten we ons tot (kwetsbare) gezinnen met lagere schoolkinderen in Geel. Jullie lezen er alles over in deze nieuwsbrief!

Kijk ook steeds regelmatig in onze online agenda! Onze ontmoetingen, infomomenten, de activiteiten van ons koor ‘Verwante Stemmen’… en zoveel meer, vinden jullie daar altijd – up-to-date – in terug!

We wensen jullie veel leesplezier toe!

1. In de kijker

1.1 Voorstelling Sophie

Sophie
Mijn naam is Sophie. Ik ben 24 jaar en de nieuwe groepsmedewerker van vzw Al-arm. Ik hou van lange wandelingen in de natuur. Ik ben ook een grote fan van diepe gesprekken en verbinding maken met mensen.
Nog een gek feitje over mezelf is dat ik bijna nooit twee dezelfde sokken draag.

De reden dat ik bij Al-arm wou komen werken is omwille van mijn sterk rechtvaardigheidsgevoel en mijn passie om met groepen te werken. Ik wil graag bijdragen aan een samenleving waar iedere stem gehoord wordt, ongeacht welke achtergrond of rugzak je met je meedraagt! Al-arm geeft een stem aan de meest kwetsbaren in de maatschappij, en ik sluit me helemaal aan bij deze missie!

Dat was mijn korte voorstelling, ik kijk er alvast naar uit om jullie te ontmoeten!

Wil je meer weten? Spring dan zeker eens binnen op één van onze open ontmoetingen (dinsdag en donderdag van 13u-14u)!

Contactgegevens: Sophie.de.clercq@vzwal-arm.be.

1.2 De Kleine Parade

De Kleine Parade 2024

Woonzorgcentrum Wedbos, ’t Vooruitzicht – OPZ, MPI Oosterlo, ’t Passt, Ligo, Al-arm vzw en het inclusief theaterproject van Thomas More zijn in groepjes aan de slag gegaan met een kunstenaar, in samenwerking met enkele studenten sociaal werk van Thomas More. De Kleine Parade is een project dat al deze groepen samenbrengt in één voorstelling voor het grote publiek en wil op deze manier uitsluiting bestrijden en het welzijn van de deelnemers verhogen.

Met ondersteuning van People On Stage en Cultuurcentrum De Werft.

We zijn al flink aan het oefenen om het beste van onszelf te geven voor de voorstelling in CC De Werft op donderdag 16 mei 2024.

Je kan je tickets reserveren via de website van CC De Werft of via Al-arm.

Kostprijs standaard: 7,5€
Kostprijs met UitPas Kansentarief: 1,5€

1.3 Traject digitalisering

Digitalisering
Onze stagiaire Charlotte probeert een antwoord te geven op de vele vragen die er komen van onze bezoekers. Alles in de samenleving wordt steeds digitaler. Een afspraak maken bij de bank of de dokter moet tegenwoordig al online gebeuren en zelfs om de uurregeling van de bus te kunnen zien moet je een smartphone hebben. Ook overheidsdiensten en scholen communiceren en werken vaak digitaal. Voor kwetsbaren in de samenleving is het niet evident om mee te zijn met deze digitale veranderingen. Sommigen hebben de financiële middelen niet om een computer of een smartphone aan te kopen. Voor anderen is het dan weer niet duidelijk waar alle apps voor dienen of hoe ze die moeten gebruiken.

Op zaterdag 2 maart werd het startschot gegeven van ons traject en gingen we samen naar de feestelijke opening van het DIGIPUNT in het Gelijkvloers. We kregen er een idee over het digitale aanbod van de stad Geel. Ouders van jonge kinderen volgden er een infosessie rond ‘schermtijd’. 

Digitalisering
 • Donderdag 2 mei: Infosessie ‘ITSME’ ism Daan van Dienst Gelijke Kansen.
 • Dinsdag 28 mei: Infosessie ‘Het gebruik van dagdagelijkse apps’ zoals bijvoorbeeld de app van de LIDL, de UITPASS-app en de app van de Stad Geel

2. Al-arm in beweging

2.1 ‘De welkom’: open ontmoeting

Logo De Welkom

‘De Welkom’ is onze ontmoetingsplek die op dinsdag geopend is van 13u tot 16u. De deur van het oude vredegerecht (Pas 255) staat open voor iedereen. Je kan er een babbeltje slaan, een spelletje spelen, bij mooi weer in onze prachtige tuin zitten, mensen leren kennen… Koffie, thee, water zijn ter beschikking samen met een knabbeltje.

In ‘De Welkom’ mag je jezelf zijn en bij een eerste bezoekje zal je hartelijk ontvangen worden door de vaste bezoekers.

Open ontmoeting op volgende dinsdagen van 13u tot 16u:

 • 9 april
 • 23 april
 • 14 mei

2.2 Permanentiemomenten

Permanentiemoment

Wekelijks voorzien wij – samen met enkele van onze vrijwilligers – op dinsdagvoormiddag van 10u tot 12u een permanentiemoment.

Dit zijn momenten waarop je kan kennismaken met onze werking, zonder dat dit meteen in een groepssetting is. Ook met (hulp)vragen en bezorgdheden kan je bij ons terecht. Onze permanentiemomenten zijn geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen!

 • 16 april
 • 23 april
 • 30 april
 • 07 mei
 • 14 mei
 • 21 mei
 • 28 mei

2.3 themawerking ‘cultuur’

Drempels van cultuur
In 2023 en 2024 werkten we rond het thema ’toegankelijke cultuur’.

Op donderdag 25 april 2024 overhandigen we ons afgewerkte dossier aan culturele beleidsmakers. We geven hen per sector aanbevelingen mee. We willen hierbij een positief verhaal brengen dat het belang van cultuurparticipatie moet onderstrepen.

We maakten met de bezoekers van Al-arm een luisterverhaal dat je binnenkort integraal kan beluisteren op onze website.
Het thema toegankelijke cultuur werd afgerond en maakt plaats voor enkele sessies rond interculturaliteit. We maken kennis met andere culturen in onze diverse samenleving.

Dinsdag 7 mei en 4 juni telkens van 13u tot 16u.

2.4 koorwerking ‘verwante stemmen’

Koor

Ons koor “Verwante stemmen” zingt met een stem tegen armoede. Het is een mix van jong en oud en iedereen is er welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met zang of begeleidingsinstrumenten, en je kunt op eender welk moment aansluiten. Onze dirigente Renée leidt alles in goede banen. 

Enthousiasme, samenhorigheid, verzet en ontspanning is het belangrijkste binnen ons koor!

Zin om je stem te laten weerklinken?
Wij repeteren op volgende donderdagen, telkens van 18u30 tot 20u:

 • 11 april
 • 25 april
 • 02 mei
 • 30 mei
 • 27 juni
 • 11 juli
 • 25 juli

Deelname is gratis en is voor alle leeftijden.

Interesse of vragen:
Laat dan iets weten aan Sophie: 0470/32.84.60
Of via mail: sophie.de.clercq@vzwal-arm.be

  2.5 infomomenten

  Dinsdag 16 april 2024 van 13u tot 16u:

   Rap op stap

   Dinsdag 30 april 2024 van 13u tot 16u:

    REMI

    2.6 bongoproject

    Bongo Project

    We zijn ondertussen gestart met het BONGO-project, een samenwerkingsinitiatief tussen Al-arm vzw, MIN Geel, Dienst Gelijke Kansen stad Geel, Ligo-Kempen en 2 basisscholen.

    BONGO staat voor: ‘BONdgenotennetwerk Gelijke Onderwijskansen‘. Het project richt zich tot (kwetsbare) gezinnen met lagere schoolkinderen op het Geelse grondgebied. Kinderen met de leeftijd van 6 tot 12 jaar brengen heel wat tijd door op school en krijgen op deze leeftijd de basis mee voor hun verdere leven. Hoewel onderwijs een recht is vinden heel wat kinderen en hun ouders geen aansluiting bij de scholen en hun leerplannen. De uitsluiting manifesteert zich op verschillende levensdomeinen (betrokkenheid, leerachterstand, beperkte deelname owv financiële moeilijkheden, taalachterstand, perceptie, …). Door in te zetten op de basisschoolcarrière zorgen we vervolgens voor betere toekomstkansen.

    Al-arm zal het project regisseren en zorgen voor afstemming en samenwerking tussen bestaande en nieuwe initiatieven zoals de ondersteuningsklassen van DGK, de module “ouders en school” van Ligo-Kempen,…

    Silvie van Al-arm zal het aanspreekpunt zijn voor ouders, scholen en organisaties en diensten aangaande kwetsbaarheid bij schoolgaande kinderen. We willen scholen sensibiliseren rond het thema armoede, noden en tekortkomingen detecteren en zorgen voor passende oplossingen. Zeer belangrijk hierin is de participatie van ouders om ouderbetrokkenheid te vergroten.

    Heb je kinderen of kleinkinderen in het lager onderwijs en wil je graag met andere ouders/grootouders ervaringen delen? Gelijke onderwijskansen is voor ons zeer belangrijk. We starten binnenkort met een oudergroep “onderwijs”.

    Wil je daaraan meewerken, neem dan contact op met Silvie via 0474/28.89.72 of via email: al-arm.vzw@hotmail.com.

    Wil je meer te weten komen over het volledige project, surf dan naar onze website.

    2.7 ieders stem telt: verkiezingen

    (Klik op een van de afbeeldingen om de flyer te lezen / downloaden.)

    Ieders Stem Telt flyer
    Ieders Stem Telt Flyer 02

    2.7 nieuw: infosessie geluksmakers

    geluksmakers

    Op donderdag 23 mei (van 13u tot 16u) starten wij met onze infosesse ‘Geluksmakers’

    Dit is het begin van een langdurig traject dat enkele weken zal lopen, van juni tot einde juli, met hoofdzakelijk als thema ‘De geluksmakers bieden een helder antwoord op de vraag: ‘Werken aan geluk, hoe doe je dat precies?’. Vertrekkende vanuit een positieve blik en krachten.

    Geluksmakers is in samenwerking met Gezond Leven vzw

    Op 23 mei toetsen we met iedereen af met welke van deze thema’s we graag aan de slag willen gaan en bepalen we de frequentie van de infosessies. Ga zeker regelmatig een kijkje nemen in onze agenda voor updates!

    3. De stem van Al-arm

    3.1 sociaal tarief telecom

    Sinds 1 maart 2024 is er een nieuw sociaal tarief voor internet dat kan aangevraagd worden bij je leverancier: het ‘sociaal internetaanbod’. Wie in aanmerking komt voor dit tarief betaalt dan 19€ per maand voor vast internet bij je thuis en dit bedrag kan tot maximum 40€ per maand gaan als je voor een bundel kiest (internet met gsm, televisie of vaste telefoon).

    Het sociaal internetaanbod wordt niet automatisch toegekend. Als je denkt er recht op te hebben dan kan je dat aanvragen bij de telecomoperatoren Telenet en Proximus. Deze operatoren zijn verplicht om het sociaal internetaanbod aan te bieden. Wanneer je een andere operator hebt mogen zij dit ook aanbieden, maar zijn daartoe niet verplicht. Vraag dit zeker na!

    Voor meer informatie kan je op de volgende link terecht of bij je operator: https://www.vlaanderen.be/sociaal-internetaanbod.

    3.2 cir: leefgoed

    Logo LeefGoed

    Opgelet!

    Ben jij ingeschreven om een sociale huurwoning te huren? Dan heb je een brief ontvangen van LeefGoed met de vraag om jouw inschrijving in het Centraal Inschrijvingsregister (CIR) na te kijken en te bevestigen. Doe dit zeker want anders ben je je plaats op de wachtlijst kwijt!

     

    • Je hebt tijd tot 2 mei om dat te doen.
    • Je kan dat zelf online doen.
    • Of je kan langsgaan tijdens de extra openingsloketten van LeefGoed. Zij helpen je graag verder. De extra loketten zijn in april elke woensdag en donderdag geopend en bevinden zich in het stadhuis van Geel. 

    Voor verdere vragen kan je ook steeds bij Al-arm terecht!

    3.3 vzw al-arm in stadsmagazine geel!

    stadsmagazine geel

    Hebben jullie het al gemerkt?? 

    Vzw Al-arm en de Dienst Gelijke Kansen uit Geel pronken deze maand op de voorpagina van het stadsmagazine van Geel! 

    Wil je het artikel graag online lezen, klik dan op de afbeelding!

    4. Warm voor Al-arm

    in memoriam: karel caers

    Karel Caers

    In het begin van dit jaar mochten we het droeve nieuws vernemen betreffende het overlijden van Karel Caers…

     

    “Beste Karel,
    Van bij het begin was je erbij, toen Al-arm een vereniging werd. Je was zelfs jarenlang voorzitter. Ook bij andere activiteiten was je een trouwe deelnemer. Niks was jou teveel!
    Als we iets nodig hadden, dan was er één adres; dat van jou, Karel.
    Maar toen kwam in januari van dit jaar het plotse nieuws dat je was overleden. Wij zijn dankbaar dat we je al die tijd hebben mogen leren kennen, dat je steeds klaarstond om ons te helpen waar nodig was. We gaan je missen!

    Bedankt Karel!”

    5. Contactgegevens

    Ontmoetingsplek ‘De Welkom’

    Logo 'De Welkom'

    Geopend elke dinsdag van 13u – 16u.

    Adres:
    ‘De Welkom’
    Pas 255
    2440 Geel

    VZW Al-arm

    –> Heb je een vraag over onze vereniging?
    –> Wil je deelnemen aan een activiteit?
    –> Wil je ons financieel steunen?

    Mail ons: al-arm.vzw@hotmail.com

    Bezoek onze site: https://www.vzwal-arm.be

    Bel ons:

    Silvie Loenders

    Silvie Loenders, tel. 0474 28 89 72
    silvie.loenders@vzwal-arm.be

    Sophie

    Sophie De Clercq, tel. 0470 32 84 60
    sophie.de.clercq@vzwal-arm.be

    Adres:
    Vzw Al-arm
    Pas 255
    2440 Geel

    socials: volg vzw al-arm op de voet!

    Nieuwsbrief: Ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.
    –> Wat moet je hiervoor doen?

    • Ga naar de website: www.vzwal-arm.be.
    • Vul je voornaam, familienaam en email in. Om je te abonneren dien je ook akkoord te gaan met het privacybeleid.
    • Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail van vzw Al-arm.

         –> Wanneer je moeilijk of geen toegang hebt tot internet, ontvang je de nieuwsbrief in de brievenbus.

    Bereikbaarheid

    Te bereiken:

    • Met het openbaar vervoer: halte op enkele meters van vzw Al-arm.
    • Met de auto: parkeren is mogelijk in de straten Pas en Dr. Peetersstraat. Let op! Bepaalde straten of delen van straten kunnen betalend of met parkeerkaart zijn!
    • Met de fiets en te voet ook makkelijk te bereiken.
    • Hoek Pas met Dr. Peetersstraat, Oud Vredegerecht