Nieuwsbrief

Oktober 2021

Nieuwsbrief header

Beste lezer,

Hier voor jou ligt de nieuwe nieuwsbrief van vzw Al-arm. Deze staat in het teken van 17 oktober 2021: Werelddag van het verzet tegen armoede, met als thema ‘maatschappelijke participatie. Wat is participatie voor de werkgroep 17/10? Heb ik recht op een vrijetijdspas? Maar ook gaat onze ontmoetingsruimte open vanaf 26 oktober 2021 en maken we kennis met onze partner Arktos.

In deze editie van onze nieuwsbrief lees je meer over:

  1. In de kijker
  2. Al-arm in beweging
  3. De stem van Al-arm
  4. Warm voor Al-arm
  5. Contactgegevens

We wensen jou veel leesplezier toe.

1710

1. In de kijker

17 oktober 2021: thema ‘maatschappelijke participatie’

Op 17 oktober 2021 is het Werelddag van het verzet tegen Armoede. Dit jaar staat deze dag in het teken van ‘maatschappelijke participatie’. Met de werkgroep van 17 oktober zijn we op zoek gegaan naar wat het woord ‘participatie’ betekent.
Participatie betekent onder andere:

 • Mogen meedoen met alles.
 • Welkom zijn.
 • Alles toegankelijk maken voor iedereen.
 • Samen aan een zeel trekken om iets te kunnen bereiken met de groep.
 • Nieuwe dingen leren.
 • Een goed gevoel waar je van opfleurt.
 • Mee geteld worden.
 • Gehoord worden en naar anderen luisteren.

(klik op de flyer/poster om hem te bekijken en/of downloaden)

17 10 21
Poster armoede

De vrijetijdspas (=VTP)

Vrijetijdspas

In deze nieuwsbrief zetten we graag de ‘vrijetijdspas’ in de kijker. De vrijetijdspas helpt ervoor zorgen dat iedereen kan deelnemen aan het vrijetijdsaanbod. Zo krijgen Gelenaren die het financieel moeilijk hebben, met de vrijetijdspas korting op de activiteiten die georganiseerd worden door verschillende Geelse vrijetijdsinitiatieven. Denk hierbij aan: de sportdienst, jeugddienst, inschrijvingsgelden kunstacademie, jeugdverenigingen, abonnement bibliotheek, …..

Voor wie?

 • Iedere inwoner van Geel met een laag inkomen.
 • Elk lid van het gezin dat ten laste is en op hetzelfde adres woont.

Heb je recht op een vrijetijdspas?

Je woont in Geel en: 

 • Je hebt verhoogde tegemoetkoming (via het ziekenfonds) of
 • Je bent in budgetbeheer met een beperkt leefgeld of
 • Je ontvangt een leefloon of een daarmee overeenkomende steun of
 • Je bent in schuldbemiddeling.

Als je aan 1 van bovenstaande voorwaarden voldoet, heb je recht op een vrijetijdpas. Je moet hiervan een bewijs kunnen voorleggen.

 • Een attest van verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds vraagt u aan bij het ziekenfonds voor elk lid van het gezin.
 • Een attest waarin staat dat u in budgetbeheer bent, vraagt u aan bij het Sociaal Huis.
 • Een attest dat u in schuldbemiddeling bent, vraagt u aan bij uw advocaat.
 • Een attest dat u een leefloon of steun gelijk aan het leefloon ontvangt, vraagt u aan bij het Sociaal Huis.

Prijs?

Je betaalt 0.50€ per vrijetijdspas voor 1 jaar. Kinderen onder de 6 jaar krijgen de vrijetijdspas gratis.

Hoe vraag ik een vrijetijdspas aan?

 • Je kan de vrijetijdspas online (www.geel.be/aanvraag_vrijetijdspas) aanvragen of op het onthaal van Dienst Gelijke Kansen.
 • Het onthaal van Dienst Gelijke Kansen, Diestseweg 146, 2440 Geel

Openingsuren:

– Maandag : 10u – 12.30u
– Dinsdag: 10u – 12.30u en 17u tot 19.30u
– Donderdag: 10u – 12.30u
– Vrijdag: 10u – 12.30u

014/56.73.10 of 0492/90.10.42

2. Al-arm in beweging

Nieuw: ontmoetingsruimte van Vzw Al-arm

Op dinsdag 26 oktober 2021 openen we voor de eerste keer onze ontmoetingsruimte van 13u – 16u. Deze is gelegen op de benedenverdieping van het Oud Vredegerecht. De naam van onze ontmoetingsruimte is nog een verrassing. Op zondag 17 oktober 2021, Werelddag van het verzet tegen armoede, maken we de naam officieel bekend. Wil je hier graag bij zijn? Kom dan zeker naar onze eigen Geelse verzetdag tegen armoede van 13u tot 17u, Pas 255 in Geel. Om 13u is er de officiële opening van onze nieuwe locatie, waar ook onze ontmoetingsruimte is, en de bekendmaking van de naam. Ook is er de mogelijkheid om de ontmoetingsruimte te bezichtigen.

Momenteel zijn we heel hard aan het werk om ervoor te zorgen dat het gebouw rolstoeltoegankelijk wordt. We vinden het heel belangrijk dat we iedereen op een gelijkwaardige manier mogen en kunnen ontvangen in onze ontmoetingsruimte.

Geopend elke dinsdag (vanaf 26/10) van 13u – 16u.

Adres:
Vzw Al-arm
Pas 255
2440 Geel

Te bereiken:

–> Met het openbaar vervoer:

 • Lijnen 490, 299, 19, 302, 84, 20, 380 afstaphalte Geel Markt + wandeling van 20 minuten.
 • Lijn 510 afstaphalte Dr. Sanodreef + wandeling van enkele minuten. Let op! Door werken op de Stelenseweg kan deze halte tijdelijk niet bereikbaar zijn. De afstaphalte is dan Waterstraat of verderop op de Pas.
 • Lijn 306 afstaphalte Waterstraat + wandeling van 10 minuten.
 • Lijn 15b afstaphalte Elsum Valkenborch + wandeling van 20 minuten.

–> Met de auto: parkeren is mogelijk in de straten Pas en Dr. Peetersstraat. Let op! Bepaalde straten of         delen van straten kan betalend of met parkeerkaart zijn.

–> Met de fiets en te voet ook makkelijk te bereiken.

 • Hoek Pas met Dr. Peetersstraat, Oud Vredegerecht.
Ontmoetingsplaats Al-arm
Achterkant ontmoetingsplaats vanuit de tuin

3. De stem van Al-arm

Johan & Jitse

Johan is sinds enige tijd lid van de Raad van Bestuur van vzw Al-arm. Als vrijwilliger bouwde hij de website en zit hij in de redactieraad, die ervoor zorgt dat o.a. deze nieuwsbrief in jullie mailbox terecht komt.

Johan was altijd actief als zelfstandig muzikant, maar kwam door een samenloop van omstandigheden in een mum van tijd in de armoede terecht. Hij was zelfs enige tijd dakloos. Als ervaringsdeskundige weet Johan maar al te goed dat er niet veel tegenslagen nodig zijn om heel je hebben en houwen op een mum van tijd te verliezen. Dit verlies gaat razendsnel, en er is geen ‘noodrem’ voorzien om het vallen van de dominostenen te doen stoppen.

Na zo’n vrije val je leven terug in eigen handen nemen én weer gaan opbouwen, lijkt alsof je een marathon begint lopen met een paar kilometer achterstand op de rest. Gelukkig is er ondertussen het artiestenstatuut, wat ervoor gezorgd heeft dat artiesten geen zelfstandige meer hoeven te worden en een betere sociale bescherming genieten. Op die manier heeft Johan – traag maar zeker – zijn leven toch weer op de rails gekregen. Sindsdien heeft Johan een heel andere kijk op armoede gekregen.
Tijdens de corona-crisis werd het woordje ‘lockdown’ veelvuldig gebruikt, en werd dagelijks in de media gesproken over het feit dat iedereen het ‘normale’ leven terug wilde. Mede vanuit zijn armoede-ervaring schreef Johan de volgende tekst op Facebook…

De Eeuwige Lockdown

“Er moet mij iets van het hart. Er is een droeve stem diep in mij die groeit.

We zitten nu al meer dan een jaar in deze pandemie. Ik hoor heel veel mensen klagen – en terecht – dat ze het ‘normale’ leven missen. Ze kunnen niet meer op reis gaan, de kappers waren lang dicht, we konden niet meer op café en ook niet meer naar de film. Geen optredens meer, geen theater, geen concerten… Zelfs het knuffelen werd aan banden gelegd!

Iedereen wil terug naar het ‘normale’ leven…

Als vrijwilliger van vzw Al-arm, een vereniging in Geel die armoede een stem wil geven, kom ik regelmatig in contact met mensen die het moeilijk hebben. Mensen in armoede. Velen onder ons zullen onmiddellijk aan het gebrek aan financiële middelen denken. En dat is natuurlijk ook wel zo. Maar armoede gaat veel verder dan dat. Het gaat over het niet kunnen genieten van het leven, sociale contacten, een pint gaan drinken in de zomer op een gezellig terras… Een filmpje meepikken in de bioscoop, naar het optreden gaan van je favoriete artiest!

Dit noemen wij dus het ‘normale’ leven…

Wanneer gaan we iets doen voor al deze mensen in armoede, die géén mooie vooruitzichten hebben?? Zij kunnen morgen nog altijd niét op reis gaan. De kappers zijn open, maar zij wandelen er voorbij op weg naar de maandelijkse voedselbedeling. Die nieuwe film in de bioscoop is nét iets te duur, want het weekbudget is alweer op! Iedereen heeft het over het ‘normale’ leven. Maar kijk, mensen in armoede zitten dus eigenlijk altijd in een soort van lockdown. Zij komen nauwelijks aan het woord, maar nu de rest van de bevolking niet meer op reis kan gaan, horen we dat dagelijks op tv… Men klaagt steen en been!

Begrijp mij niet verkeerd! Het klagen is terecht… Maar niet iedereen in onze maatschappij heeft nu goede vooruitzichten. Voor vele mensen zal de lockdown blijven verderduren: geen bezoekje aan de kapper (‘we nemen de tondeuse wel’), geen colaatje op een terrasje (‘2,5 €…daar koop ik een brood voor!’), geen reisje naar de zon. Maar wél aftellen naar volgende maandag, als het nieuwe weekbudget is gestort voor de meest noodzakelijke dingen… De meeste mensen in armoede hebben zelfs onze eigen Noordzee nog nooit gezien. Voor hen zal de lockdown gewoon verderduren.

Men heeft het vaak over de psychische weerslag van deze lockdown. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe mensen in armoede zich wel moeten voelen, zonder de hoop op een betere morgen. Voor velen onder hen duurt dit een heel leven lang!

Als we het hebben over de ‘terugkeer naar het normale leven’, waarom durft niemand dan uit te spreken dat mensen in armoede dus eigenlijk géén normaal leven kunnen hebben!? Ik moest hieraan denken.

Met vzw Al-arm proberen we zo nu en dan eens goedkope of gratis tickets te versieren voor een theatervoorstelling of een concertje. Af en toe, kunnen mensen dankzij Al-arm nog eens naar de bioscoop gaan. Heel even een ‘normaal’ leven dus. Heel even genieten. Ik denk daarbij ook aan alle andere verenigingen, initiatieven en hun vrijwilligers die dagdagelijks in de weer zijn om dit genieten mogelijk te maken. En misschien moeten we in deze situatie toch eens stilstaan bij het feit, dat we geluk hebben om opnieuw mooie vooruitzichten te hebben. Maar bedenk, dat niet iedereen uit deze lockdown zal kunnen gaan. Voor mensen in armoede zullen vele deuren gesloten blijven. Een vakantie zal beperkt blijven tot het wegdromen bij een foto van een zonnige bestemming. Geen terrasje, geen restaurant, geen bioscoop…

Niemand verdient een lockdown. Niemand verdient het om in armoede te moeten leven. Ook hiervoor moet het initiatief van hogerhand komen!

Wat zou het mooi zijn, als iedereen zijn jaarlijkse vakantie zou terugkrijgen!

Echt iederéén!!”

4. Warm voor Al-arm

Arktos

Arktos

Wie zijn ze?

Arktos is een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar in kwetsbare situaties en personen met een beperking voor wie de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident blijkt. Toch zien we een kracht in elk van hen. Door hen met zichzelf en hun omgeving te verbinden willen we hen versterken in hun talenten en vaardigheden, in alle mogelijke levensdomeinen.

Daarnaast ondersteunen we ouders, scholen, partners en overheden bij het omkaderen van deze kinderen en jongeren. Ook in het beleid laten we ons kritisch optimisme horen waar nodig of gewenst. Want het kan wél. 

In Geel zijn ze actief (mede in opdracht van Stad Geel) voor projecten:

 • Schoolondersteuning en Naadloze Flexibele Trajecten (NAFT).
 • Weerbaarheidstrainingen.
 • I CAN (jongeren +18 jaar dichter bij werk of opleiding brengen).
 • Vormingshuis MIX.
 • Deelname aan overlegplatformen jeugdwerkers, jeugdwelzijnsoverleg Geel, e.a.

Wat doen ze in het Vredegerecht? Vormingshuis MIX?

Met het vormingshuis MIX in Geel willen we een laagdrempelige en toegankelijke ontmoetingsplaats creeëren voor de jongeren van Geel en zijn naburige gemeentes; Centraal staan ontmoeting, groepsvorming en individuele aandacht. Ellen en Erice zullen als vormingswerker actief aan de slag gaan in deze ontmoetingsplaats. Door hun specifieke begeleidershouding en de nodige aandacht voor elke jongere worden jongeren gestimuleerd om een eigen traject af te leggen.

Kortom:
     –> Een ontmoetingsplaats met vrije inloop voor jongeren van 12 tot 25 jaar
     –> Veilige/huislijke plek creëren waar jongeren:

 • Tot rust kunnen komen en ontspannen
 • Zich kunnen ontplooien
 • Andere jongeren leren kennen
 • Inzicht krijgen in en werken aan sociale vaardigheden
 • Kunnen deelnemen aan activiteiten
 • Extra engagement kunnen opnemen
 • Hun verhaal kwijt kunnen en eventuele doorverwijzing kan gebeuren
 • Waar jongeren eigenaar zijn van hun eigen traject
 • Waar vormingswerker individuele aandacht en individuele begeleiding kunnen bieden

Contactpersonen:
Erice: 0476/80 03 38
Ellen: 0470/05 09 10

Adres:
Mix Vormingshuis
Pas 255
2440 Geel

Open op woensdag van 12:00 uur tot 18:00 uur

Website: https://arktos.be/nl/home

Instagram: mix.geel

Nieuwsbrief: klik op lees onze nieuwsbrief. https://arktos.be/signaal/home

Trooper

Yes, vanaf nu kan iedereen die online shopt ons steunen! Huh? Online shoppen en steunen? Hoe kan dat? Maak kennis met Trooper.
Een website die ervoor zorgt dat je onze vereniging kan steunen door één extra klik wanneer je online shopt. En jouw aankopen kosten je geen eurocent meer.

Gratis centjes inzamelen

Hoe werkt trooper?

 1. Je surft naar onze Trooperpagina: www.trooper.be/al-armvzw.
 2. Je kiest de webshop waar je wil shoppen en klikt op het logo. Door die klik weet de webshop dat jij ons wil steunen.
 3. Je shopt en betaalt zoals je altijd doet. Je betaalt dus geen eurocent extra.
 4. De webshop schenkt gemiddeld 5 percent van jouw aankoopbedrag aan onze vereniging. Via www.trooper.be/al-armvzw kan je heel wat kopen.

Shop bij meer dan 600 webshops:

 1. Massa’s electronica & multimedia (Coolblue, Krëfel, Mediamarkt,…)
 2. Het meest fantastische speelgoed (Bol.com, Dreamland, Fun, Hema,…)
 3. Een leuk weekendje weg (Booking.com, Expedia, Cheaptickets, Centerparcs,…)
 4. Mooie kledij (Torfs, JBC, Torfs, Zalando Lounge, de Bijenkorf,….)
 5. Parfum en make-up (ICI Paris XL, Farmaline, De Online Drogist,…)
 6. Een cadeautje (FonQ, Your Surprise, Tadaaz, Mamzel, Coolgift…)
 7. Het beste eten en drinken (Collect&Go, Takeaway, Wijnvoordeel,…)
 8. En nog veel meer…

Heb je nog iets nodig? Bestel het eens via www.trooper.be/al-armvzw , dan weet je al hoe het moet.
Belangrijk: Trooper werkt goed, maar alleen als wij er ons als leden écht achter smijten en de nodige mond-tot-mondreclame voeren bij onze familie, vrienden en ook Facebook, Whatsapp, e-mail… inschakelen.
Alvast bedankt, Vzw Al-arm

5. Contactgegevens

     –> Heb je een vraag over onze vereniging?
     –> Wil je deelnemen aan een activiteit?
     –> Wil je ons financieel steunen?

Mail ons: al-arm.vzw@hotmail.com

Bezoek onze site: https://www.vzwal-arm.be

Bel ons:

Stefanie

Stefanie

0456/24.99.32

Lieselot

Lieselot

0474/28.89.72

Nieuw adres:
Vzw Al-arm
Pas 255
2440 Geel

Facebook: vzw Al-arm Geel
Nieuwsbrief: Ontvang de nieuwsbrief in je mailbox.
     –> Wat moet je hiervoor doen?

 • Ga naar de website: www.vzwal-arm.be.
 • Vul je voornaam, familienaam en email in. Om je te abonneren dien je ook akkoord te gaan met het privacybeleid.
 • Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail van vzw Al-arm.

     –> Wanneer je moeilijk of geen toegang hebt tot internet, ontvang je de nieuwsbrief in de brievenbus.